Київ стане містом футболістів, якщо міським хлопчакам буде де грати у футбол

Нещодавно спортивна громадськість нашої держави святкувала 110-ту річницю українського футболу. Сьогодні настав час серйозно замислитися над його майбутнім. Футбольні зірки не спалахують з нічого, вони починаються з дитячої мрії й дворового футбольного майданчика. Останніх у столиці стає дедалі менше…

Нещодавно спортивна громадськість нашої держави святкувала 110-ту річницю українського футболу. Сьогодні настав час серйозно замислитися над його майбутнім. Футбольні зірки не спалахують з нічого, вони починаються з дитячої мрії й дворового футбольного майданчика. Останніх у столиці стає дедалі менше…

— Але у змаганнях Дитячо-юнацької футбольної ліги України Київ представляють 20 дитячо-юнацьких команд. Позаторік збірна команда Києва з футболу стала чемпіоном ІІ Всеукраїнських літніх спортивних ігор, а збірна школярів столиці (хлопці 1988 року народження) торік у червні посіла перше місце у фінальних змаганнях із футболу ІІ Всеукраїнської спартакіади школярів, — розповідає перший заступник голови Федерації футболу міста Києва Ігор Кочетов. — Сприяють росту нових футбольних кадрів безліч змагань, які проводить Федерація футболу Києва: це і турніри памяті видатних футболістів, і «Кубок В.Банникова», і змагання за «Кубок ОБОЛОНЬ», Кубок «Дзвони Чорнобиля» та інші міжнародні турніри, такі як Тиждень європейського футболу з благодійною організацією «Спеціальна Олімпіада» для дітей із розумовими вадами, участь у яких брали дитячо-юнацькі команди з України, Росії, Польщі, Білорусі, Болгарії, Ізраїлю, Молдови та інших країн світу.
У липні 2004 року збірна команда України, гравці віком до 19 років, здобула бронзові нагороди на чемпіонаті Європи у Швейцарії (кістяк української збірної становлять вихованці київських футбольних клубів).
— Сьогодні столичні клуби майстрів комплектуються переважно легіонерами з інших країн світу. Але перелічені факти свідчать: зміна таки росте, адже дитячо-юнацькі школи, у першу чергу київські, працюють вельми продуктивно. Проте їхніх зусиль поки що замало…
— Приємним винятком є ФК «Оболонь», у якому грають переважно вихованці його власної СДЮШОР «Зміна». Але загалом державне фінансування, зокрема обсяги коштів на утримання та реконструкцію спортивних споруд футбольних осередків, придбання екіпірування та інвентарю, потреб дитячо-юнацького футболу поки що не задовольняють. Мізерною залишається заробітна плата тренерів.
А якість стадіонів, яких, до речі, у столиці явно бракує! На наш погляд, органи виконавчої влади повинні передбачати фінансування нових спортивних споруд під час будівництва житла — відповідно до діючих державних будівельних норм. З чудовою ініціативою виступила ФФУ щодо будівництва футбольних майданчиків зі штучним покриттям.
Реально загрожують розвитку масового та дитячо-юнацького футболу в столиці спроби так званих «бізнесменів» «прихопити» спортивні майданчики і футбольні поля. А перепрофілювання футбольних стадіонів? Як приклад, один із найстаріших футбольних стадіонів нашого міста — «Локомотив», що належить не київській громаді, а Південно-Західній залізниці, перебудовується під тенісні корти. До речі, майже у трьохмільйонному Києві немає жодного критого футбольного майданчика.
Мешканцям столичних мікрорайонів сьогодні ніде займатися спортом. Я вже не кажу про футбольні поля. Наявні перебувають у власності людей, які спорт розвивати не збираються. Поля і стадіони, що збереглися у комунальній власності, у вкрай поганому стані. Ґрунт не витримує жодної критики, а це, в першу чергу, загрожує травматизмом. До того ж на таких полях неможливо навчити дітей грати у футбол.
Треба створити організацію (хай це буде, наприклад, комісія Київради), яка б впритул займалася проблемами та станом спортивних споруд. Ну, як можна грати у футбол на заасфальтованому спортивному майданчику?
А можливо, слід знову повернутися до «дворового» футболу, а ЖЕКам віднаходити кошти на утримання інструкторів із фізичної культури та спорту. Тоді за місцем проживання киян почнеться хоч якесь спортивне життя.
Я перелічив деякі пункти «Цільової комплексної програми розвитку футболу в м.Києві на 2004—2008 роки», яка, на жаль, і досі мандрує комісіями Київради, і досі нею не розглянута. Але ж саме на основі цієї програми і мають виділятися фінанси для будівництва чи реконструкції спортивних споруд. Сьогодні в Києві не залишається практично жодного клаптика землі, де можна побудувати стадіон. Ділянки відводяться виключно під житлові будинки, магазини, офісні центри. Навіть на місці старих стадіонів, як, наприклад, стадіону підприємства «Київприлад», будуються висотки.
— З якого віку ви починаєте працювати з дітьми? І хто їх тренує?
— Зусиллями Федерації футболу міста Києва вперше в Україні були започатковані й регулярно проводяться змагання Шкільної футбольної ліги, участь у яких беруть наймолодші гравці — учні 2—3-х класів київських навчальних закладів. За останніми даними, у цих змаганнях брали участь 1898 команд.
Відроджено наймасовіші змагання серед дітей та підлітків на призи клубу «Шкіряний м’яч». Послідовно впроваджується ініціатива ФФУ спільно з Міністерством науки та освіти України — проводити в загальноосвітніх школах уроки фізкультури з елементами футболу: вже у 60% їх це практикується, і до таких уроків залучаються спеціалісти футбольних осередків міста.
Уже традиційно щороку на стадіоні НСК «Олімпійський» проводяться фінали міських Кубків, присвячених вшануванню пам’яті наших славетних футболістів-співвітчизників: А.Ідзковського, О.Макарова, В.Колотова, Ф.Медвідя, М.Балакіна, В.Голубєва, а також тих, котрі загинули у роки Великої Вітчизняної війни, і визначення переможців Кубку столиці та Кубку мера міста Києва. Так ми виховуємо у підростаючого покоління патріотизм, відданість рідному клубові, місту, державі.
Також плануємо нинішнього року провести міжнародний турнір із футболу «Кубок Віктора Банникова — 2005», у якому візьмуть участь 16 дитячих команд. Такі турніри — це не тільки школа виховання для наших дітей, це і пошук талантів, які, можливо, в майбутньому гратимуть у складі збірної України, вітчизняних клубів, відстоюючи честь нашої держави на міжнародній арені.
— Безперечно, щоб досягти високих результатів дитячих та юнацьких команд у змаганнях футболістів на рівні міста, країни та в міжнародних турнірах, потрібно мати фахівців футбольної справи. Як вчать і готують такі кадри?
— Останнім часом у рамках співробітництва Федерації футболу України з УЄФА для тренерського складу міських клубів проведено два навчально-практичних семінари з футболу за участі викладачів УЄФА з Уельсу. Регулярно, завдяки співпраці навчально-методичних комітетів Федерацій футболу міста Києва та України, проводяться навчально-практичні семінари та тренінги. Вони дають можливість київським тренерам і спеціалістам побачити європейську методику побудови гри та навчально-тренувального процесу в дитячо-юнацьких командах, ознайомитися з вимогами до особистості тренера і гравця. Іноземні викладачі в роботі з київськими дітьми пропагують як фізичні, так і психологічні ноу-хау навчально-тренувальної практики.
Ведеться робота з удосконалення та підготовки суддівського корпусу, який уже нині є найкращим в Україні, — на базі нашої федерації ми створили школу футбольних арбітрів імені М.Балакіна. Торік, за рішенням ФІФА, згідно з рекомендаціями Федерацій футболу міста Києва та України, присвоєно звання «Арбітр ФІФА» київським рефері: Сергію Берізці, Ігорю Іщенку, Олегу Орєхову, Сергію Шебеку, Тетяні Асєєвій (уперше серед жінок України); «Асистент арбітра ФІФА» — Сергію Соботюку, Сергію Цимбалу.
Наша федерація підтримує активні зв’язки з федераціями футболу Греції, Уельсу, Сербії, Чорногорії, ОАЕ, а також Москви, Санкт-Петербурга, Мінська. Працюємо над укладанням угоди про співробітництво та дружбу із Федерацією футболу Белграда.
— Столична федерація футболу опікується не лише високими спортивними результатами, а й здоровим способом життя…
— Наша федерація — неприбуткова громадська організація і була створена, щоб сприяти розвитку та популяризації дитячо-юнацького, ветеранського, жіночого та студентського футболу. На цей час у складі 80 колективних членів. Ми тісно співпрацюємо з усіма спортивними об’єднаннями та асоціаціями міста Києва: Футбольною асоціацією студентів, ВГО «Федерація футболу інвалідів-ампутантів України», Асоціацією пляжного футболу та футбольними об’єднаннями ветеранів. Значну увагу ФФК приділяє пропаганді здорового способу життя, відволіканню молоді від наркоманії, негативного впливу вулиці, підготовці достойних членів суспільства.
Щорічно федерація організовує проведення понад 50 футбольних турнірів серед представників різних вікових категорій. Наприклад, у розіграші першості міста Києва беруть участь більше 250 футбольних команд.
Нещодавно, у квітні, на стадіоні Національного спортивного комплексу «Олімпійський» урочисто нагороджували переможців і призерів за підсумками міських змагань з футболу сезону 2004 року. На ці святкові урочистості прибув і новий міністр України у справах молоді та спорту Юрій Павленко.
— А як справи з пляжним, жіночим футболом, а також із залученням до цієї гри людей із певними фізичними вадами?
— Дедалі популярнішими стають пляжний та жіночий футбол. До речі, основу збірної України з пляжного футболу становлять вихованці та гравці київських команд. У липні минулого року команда «Нова ера» (житловий масив Виноградар) стала чемпіоном України, вигравши у збірної Одеси, а команда «Маншер» стала бронзовим призером чемпіонату України.
Донедавна в першості Києва з жіночого футболу брали участь лише 3—4 команди, а сьогодні їх кількість зросла до 8. Федерація футболу Києва спільно з ФФУ піклується про відкриття футбольної академії для дівчаток на базі середньої школи № 28 Дарницького району. Чому саме цієї школи? Бо тут планується вивчення скандинавських мов. Як відомо, «законодавцями мод» у жіночому футболі є саме скандинавські країни (зокрема, збірна Норвегії — чемпіон Європи та світу). Отримані лінгвістичні знання могли б знадобитися дівчаткам у майбутньому. Також планується відкрити футбольний спеціалізований клас на базі школи-інтернату для дітей-сиріт № 3.
До речі, на ІІ Всеукраїнській спартакіаді школярів збірна команда міста Києва (дівчатка 1988 року народження) посіла почесне третє місце, обігравши у матчі за «бронзу» традиційно сильну збірну Київської області.
Активно розвивається у Києві футбол серед інвалідів. Щорічно проводяться змагання для людей із фізичними вадами: наприклад, нещодавно відбувся міжнародний турнір із міні-футболу серед команд інвалідів-ампутантів, присвячений 16-й річниці виведення військ з Афганістану, на черзі — відкритий турнір із футболу серед команд інвалідів-ампутантів, присвячений Дню Києва, торік проведено Всеукраїнський футбольний турнір для інвалідів системи праці та соціального захисту населення в рамках футбольної Ліги для інвалідів SENI CUP 2004 р.
***
Загальна концепція розвитку дитячо-юнацького футболу в Україні розроблена і прийнята. Федерація футболу міста Києва багато робить у рамках реалізації всеукраїнської програми «Наше майбутнє» для будівництва у столиці сучасних спортивних майданчиків із футбольними міні-полями. Все це – кроки до підвищення стандартів якості українського футболу, наближення їх до кращих європейських зразків.
Автор: Микола МАЛЕНКО
http://www.dt.ua/3000/3900/50131/

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *