Пам’ятаємо
570796c183ff69c8bf360848aa19a0f1_Generic.jpg

На початку січня 2015 року виповнюється 20 років традиційному турніру українських арбітрів – Меморіалу М.М.Балакіна (пам’яті видатного арбітра, першого в Україні судді міжнародної категорії)

 

На початку січня 2015 року виповнюється 20 років традиційному турніру українських арбітрів – Меморіалу М.М.Балакіна (пам’яті видатного арбітра, першого в Україні судді міжнародної категорії). Переможцями Першого Меморіалу М.М.Балакіна була команда Асоціації футбольних арбітрів м. Києва (таку назву тоді мала Колегія футбольних арбітрів та інспекторів м. Києва).

6 вересня 1992 року в Києві на 81-му році життя помер футболіст, тренер і арбітр, який вписав навічно своє ім’я в літопис українського футболу – майстер спорту СРСР, суддя міжнародної категорії, заслужений тренер СРСР Микола Миколайович Балакін. Але найбільший внесок ним був зроблений в справу арбітражу футбольних матчів. За часів Радянського Союзу він був єдиним арбітром на теренах України, який був удостоєний найвищого звання в світовій футбольній спільноті – судді міжнародної категорії (нині – арбітр ФІФА). В ті перші роки незалежності нашої країни проблеми реорганізації футбольного господарства вирішувалися з великими труднощами. Мова про створення Асоціації футбольних арбітрів України (АФАУ) велася одразу ще з 1992 року, але цілковито вона була зареєстрована лише на початку березня 1995 року (перший президент – К.Л.Віхров). Та ще до отримання офіційного юридичного статусу АФАУ вже працювала й одним з перших її рішень було проведення турніру з міні-футболу (футзалу) серед команд арбітрів областей України на вшанування пам’яті М.М.Балакіна. Перший розіграш Кубка цього турніру було розпочато наприкінці 1994 року, коли були проведені відбіркові змагання. А переможці цих змагань вже на початку січня 1995 року в фінальній частині змагань визначили переможця турніру. Ним стала команда Асоціації футбольних арбітрів м. Києва, яка була нагороджена простеньким Кубком, дипломом, вимпелом та подарунками. Справа в тому, що офіційний приз – Кубок М.М.Балакіна, яким зараз нагороджуються переможці цього турніру, був замовлений Клубом ветеранів житомирського футболу на Костенському фарфоровому заводі лише через чотири роки і вперше був вручений переможцям 5-го Меморіалу. Але на металевій табличці до цього призу були вигравіровані й переможці попередніх чотирьох турнірів.

На наведеній вище фотосвітлині закарбовані для історії переможці 1-го Меморіалу М.М.Балакіна – команда Асоціації футбольних арбітрів м Києва у складі: – Г.Біч, В.Тютюнник, А.Агасимов, С.Шебек, І.Ярменчук, О.Балакін, С.Татулян, Г.Коваленко (стоять); В.Шевченко, В.Шельменко, А.Арановський і О.Козаченко (присіли). Нажаль, не всі дожили до двадцятиріччя цієї події.

Інформація надана Анатолієм Коломійцем

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *