З історії києвського футболу. 95 років тому

Ми продовжуємо підбірку матеріалів, про історію києвського футболу. У ній будемо спостерігати, що відбувалось у роках які наразі стали ювілейними. На черзі 1925 рік.

 

У лютому 1925 року у Києві відбувся розширений пленум Губсофіка, на якому було сказано про тяжке становище в частині матеріальних та організаційних умов роботи. А вже за місяць у місті були створені секції за видами фізкультури і спорту, у тому числі секція ігор, яка взяла керівництво міським футболом до своїх рук. Першим головою секції ігор Київської губернської ради фізичної культури та спорту став Дишліс.

 

14 червня почав свою роботу стадіон заводу «Арсенал», по вулиці Никольській, 11. Крім футбольного поля там були бігові доріжки, майданчики для гри у баскетбол, городки та тенніс, роздягальні, трибуни які могли вміщувати до 5 тисяч глядачів, а також літня сцена з кінотеатром. В день відкриття стадіону було проведено два матча. Спочатку команда робочих заводу «Арсенал» зіграла внічию з командою школи зв’язку – 0:0. А у другій грі перша збірна профсоюзу металістів перемогла першу команду «Работпросу» – 1:0.

 

2 серпня 1925 року був відкритий стадіон «Локомотив». Стадіон розрахований на 5000 глядачів, було футбольне поле з біговими доріжками і велотреком, баскетбольна і тенісна майданчики, роздягальні, душ.

 

Також були збудовані спортмайданчики з футбольними полями на розі вулиць Жилянської та Ново-Київської, у Пушкінському парку, на вулицях Костянтинівській, Кирилівській, Театральній та на терасі Черепанової гори.

 

У 1925 році було вирішено відмовитися від проведення весняного чемпіонату міста з метою економії коштів. Замість нього мали розіграти одноденний розіграш перехідного «Призу відкриття сезону». Але матч так і не був зіграний.

 

Столичні команди проводили багато товариських зустрічей. Тому не дивно, що кілька зустрічей відбувалось в один день на одному стадіоні. Так у газеті «Пролетарська правда» повідомляли: «На Червоному стадіоні відбулись перші у цьому сезоні товариські матчі. Святковий день та довгоочікуване футбольне видовище залучили на стадіон багато робочої публіки». Головною у цей день була гра кращої команди тих років «Желдору» та «Райкомводу». Перемогли залізничники – 2:0. До речі, саме «Желдор» став переможцем осіннього чемпіонату Києва у 1925 році.

 

Багато ігор було проведено в рамках «Тижня фізкультурника», в яких брали участь команди фізкультурних секцій Києва, студенти, військові, а також команда Державного політуправління Київського округу. За два роки це силове відомство буде представляти колектив з назвою «Динамо».

 

Крім міських змагань київські команди грали також товариські матчі з колективами інших міст. Так гравці «Райкомводу» у червні 1925 року зіграли 3 зустрічі у Катеринославі. Спочатку вони перемогли «Міськміліцію» – 4:3, у другій грі зіграли внічию з командою Брянського заводу Катеринославу, а наостанок програли збірній Катеринославу – 1:4.

 

За матеріалами книги Анатолія Коломійця “Киевский футбол на рубежах времен. Люди, события, факты”).

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *