Пам’ять про Валерія ЛОБАНОВСЬКОГО
Lobanovskiy_stattya

Ось уже шістнадцять років київська футбольна громада 6 січня збирається разом, аби в День народження великого футболіста та тренера, Героя України Валерія Лобановського вшанувати його пам’ять.
У 2018-му йому виповнилося би 79 років… Він пішов від нас у далекому вже травні 2002-го, але теплими словами згадують Валерія Васильовича й досі – однодумці, вихованці, колеги, прості вболівальники тощо.
Не по-зимовому теплим січневим ранком на Байковому кладовищі, а згодом біля пам’ятника тренеру на стадіоні «Динамо», який носить ім’я Валерія Васильовича, було людно.

До ніг Лобановського поклали квіти його рідні та близькі, однокласники, динамівці різних поколінь, співробітники Федерації футболу України та Федерації футболу міста Києва, ветерани клубу, вихованці ДЮФШ «Динамо», співробітники ФК «Динамо» (Київ), журналісти та вболівальники.

Кожного разу із теплотою в голосі згадують про Валерія Лобановського його підопічні, яким він фактично відкрив шлях у великий футбол. Футбольними майстрами такі легендарні гравці, як Леонід Буряк, Вадим Євтушенко, Олексій Михайличенко, приходячи до «Динамо» молодими й нікому не відомими виконавцями, стали саме під керівництвом Валерія Васильовича. А Володимир Мунтян, хоч і починав грати в «Динамо» під керівництвом іншого тренера, найбільших успіхів на вітчизняній та міжнародній аренах досяг за Лобановського. Андрій Біба та Анатолій Сучков не один рік пограли пліч-о-пліч із Лобановським у «Динамо», й мають багато цікавих спогадів про ті часи.

Пам’ять про Валерія Лобановського буде жити в серцях мільйонів людей вічно. За нього говорять не лише титули та досягнення, а й безмежна любов та надбання, якими й досі користуються футбольні спеціалісти. Біля пам’ятника, який розташований на стадіоні «Динамо», що носить його ім’я, завжди будуть збиратися люди, а слава великого тренера передаватиметься від покоління до покоління.

 

 

 

         Ігор КОЧЕТОВ: «Валерій Лобановський – наша пам’ять, гордість і зразок»

 

Поклавши квіти до пам’ятника Лобановського і вшанувавши пам’ять легендарного тренера в день його народження, президент Федерації футболу міста Києва Ігор Кочетов розповів про значення постаті метра в наш час:

 

- Цей день назавжди залишиться в пам’яті не лише київських уболівальників, але і шанувальників футболу всієї України. Я не сумніваюся, що і в Європі, і в країнах далекого зарубіжжя пам’ятають про цього майстра і професіонала. Це особливий день і для київського футболу, він підкреслює зв’язок поколінь. Нація, яка не має пам’яті про минуле, не має і майбутнього. Для нас дуже важливо, що ми пам’ятаємо тих, хто піднімав, розвивав і примножував наш футбол. Ми зобов’язані виховувати наше підростаюче покоління на прикладі таких видатних людей, як Валерій Лобановський.

 

- Що може перейняти від Лобановського нинішнє покоління футболістів, щоб стати такими ж видатними, як він?

 

- Найголовніше – вірити в те, що великі перемоги завжди були і будуть на нашій, київської, землі. Ті зірки, які запалював Валерій Лобановський, будуть запалені і його послідовниками, і, можливо, це станеться вже найближчим часом. Валерій Васильович – це наша пам’ять, наша гордість, це той зразок, на який необхідно рівнятися. Київський і український футбол славний великими метрами своєї справи, які назавжди залишаться в нашій пам’яті і продовжать служити прикладом для наслідування наступним поколінням.

  

 

 

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *